Friday, December 28, 2012

Muffins cu fulgi de ciocolata

Mod de preparare:

Incep aceasta reteta prin a va spune ca anul acesta Craciunul a fostpentru mine unul de vis, cu multe cadouri, sperante pentru anul ce o savina in curand, cu multi cozonaci calzi, un bradulet stufos, iz deciocolata calda, sorici, cu cei dragi alaturi si multi, multi fulgi denea la fereastra.
Sper ca ati petrecut si voi cu bine. Si pentru ca nu putem iesi preacurand din atmosfera feerica a sarbatorilor de iarna, va invit sa vadelectati cu briose cu fulgi de ciocolata, pufoase, dulci, cu iz delamaie.


Se amesteca untul cu zaharul alb. Se adauga apoi faina si ouale. Se amesteca pana la omogenizare, dupa care se adauga coaja de la lamaie.
In tot acest timp se preincalzeste cuptorul. Dupa care incepeti sa incorporati aluatul in formele de briose.Briosele vor sta la foc moderat circa 30 de minute, pana ce devin pufoase. Puteti verifica daca s-au facut prin introducerea unei scobitoari in centru, in plus, va va ajuta si mirosul placut din bucatarie, el va fi un indiciu ca briosele s-au facut.
In timp ce briosele se fac in masina de gatit, dati ciocolata pe razatoare. Cand s-au facut briosele, acestea se decoreaza cu fulgi de ciocolata. Se pot servi cu o cana de lapte cald.

Sa aveti pofta!
http://ideidelicioase.blogspot.ro

Sursa: http://www.culinar.ro

Cozonaci cu ciocolata, rahat si stafide

Mod de preparare:
Se dizolva drojdia cu zaharul vanilat pana ce se obtine o pasta. Se adauga galbenusurile frecate cu zaharul si uleiul. Se adauga laptele cald, coaja de lamaie, dupa care se adauga, incet-incet, tot pachetul de faina.
Se face o coca tare, se imparte in 2 bucati, se intind bucatile pe masa. Separat, se face o pasta din cacao, 1 lingura de zahar, albusurile de lacele 7 oua, rahatul, stafidele si nuca; aceasta paste se adauga peste aluat, care se ruleaza. Cele doua bucati de aluat de cozonac se pun in 2 tavi incalzite si se lasa la dospit.
Dupa care se ung cozonacii cu un galbenus de ou amestecat cu zahar, apoi se introduc tavile cuptor. Se scot cand s-au rumenit.

http://ideidelicioase.blogspot.ro

Sursa: http://www.culinar.ro

Chec aperitiv cu masline (Video)

  • Tai sunca cubulete mici, maslinele fara samburi se taie pe jumatate sau felii. Gogosarul il scurgi bine de zeama, il tai cubulete mici, iar branza o dai pe razatoarea mica. Bati albusurile spuma tare, ...

    Checul cu mezeluri este un aperitiv consistent si delicios. Pentru a pregati chec aperitiv cu mezeluri avem nevoie de faina, mezeluri si masline. Taiem sunca si gogosarii cubulete. Cascavalul si branz ...

    Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare. Se adauga galbenusurile pe rand, apoi apa, verdeata, sarea si piperul. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga cate o lingura, amestecand prin r ...

    Citeste mai mult
  • Sursa: http://www.culinar.ro

    Jumari simple

    Mod de preparare:
    Se spala slana. Se sareaza si se lasa la loc racoros timp de 3 zile. Dupa aceasta se taie in bucati mici. Se pun bucatile intr-un vas termorezistent si se asaza pe foc. Focul sa fie mic.
    Cand s-a lasat grasime in vas, se da focul mai tare. Cand s-a topit din grasime, se iau de pe foc, se pun pe un platou, se servesc cu paine calda, facuta in casa, cu sare sau mustar pentru a taia senzatia de grasime in exces.

    Pofta buna!
    http://ideidelicioase.blogspot.ro

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Lebar

    Mod de preparare:
    Se fierb organele in apa cu sare, dupa aceea se dau prin masina de tocat, dar doar dupa ce s-au racit. Separat, se fiebe capul de porc (un sfert din el) pana ce carnea se desface de pe os (se pun sare in apa in care fiebe).Carnea de la porc se da prin masina de tocat. Carnea aceasta se amesteca cu restul, la care se adauga cimbru, usturoi pisat, sare si boia. Se framanta un pic.
    Se pune matul la palnia de la masina de tocat si se umple. Carnea se pune in masina de tocat (fara cutitele masinii) dupa se umple usor-usor intestinul de porc.
    Matul se leaga la cele doua capete, se face pur si simplu nod (nu am folosit ata). Cand ati terminat de umplut intestinul sibtire al porcului, acesta se pune intr-un vas cu apa cat sa-l acopere si se lasa la fiert un sfert de ora. Dupa ce s-a racit, se presara boia si se da la rece.

    Pofta buna!
    http://ideidelicioase.blogspot.ro

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Lasagna cu carne tocata si cascaval Delaco Sofia

    Numai buna este aceasta mancare cu specific italian dupa traditionalele bucate romanestisavurata de Craciun.

    Pentru inceput trebuie sa toci marunt ceapa si usturoiul si le calesti in ulei incins. Adaugi mai apoi carnea tocata si lasi la prajit pana aceasta isi schimba culoarea si devine sfaramicioasa.

    In aceasta compozitie adaugi supa, rosiile decojite cu zeama, condimente si le lasi sa fiarba la foc mic.

    Pentru ca lasagna sa fie absolut delicioasa trebuie sa pregatesti corect foile. Acestease fierb in apa cu sare si o lingura de ulei, pana se inmoaie, insa aveti grija sa nu le lasati prea mult sa se rupa.Dupa ce s-au fiert, le scurgi de apa si le intinzi pe un servet.

    Pentru sosul Bechamel, trebuie sa calesti scurt untul cu făina, adaugi laptele si le amesteci cu telul. Le fierbi 5-6 minute. Le condimentezi mai apoi cu sare, piper alb si nucsoara. Tai caşcavalul felii.

    Ungi o tava cu untsi asezi, alternativ, o foaie de lasagna, un strat de carne tocata si sos Bechamel, felii de caşcaval, piper si parmezan. Repeti acest procedeupana cand se termina ingredientele.

    Ultimul rand de foi se unge din abundenta cu sos Bechamel si presari cascaval Sofia ras.

    Toata aceasta minunatie de lasagna se pune la cuptor preincalzit si se lasa timp de 30-40 de minute.

    Pofta buna!

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Piept de curcan umplut @ www.bucatariaculinara.net

    Desi acum toti prefera carnea de porc, noi va propunem o reteta delicioasa cu carne de curcan.

    Piept de curcan umplut

    Vom pregati ceva delicios si totodata festiv. Piept de curcan umplut, un fel de rulouri umplute cu o tocania speciala, invelita in slanina sau bacon si gatita la cuptor. Eu cred ca va fi ceva special pe masa dvs de petrecere, mai ales ca suntem in toiul sarbatorilor. Am ales piept de curcan pentru a fi mai usor si a iesit o splendoare de reteta. Se poate servi impreuna cu felii de ceapa copata. Reta consta din doua piese importante: umplutura pe care o facem separat si corpul pe care il efectuati din carne si slanina. Este musai sa avem ceva acrituri, mai ales ca ceapa este dulceaga.

    Timp de preparare: 40 de minute
    Dificultate: medie
    Bautura recomandata: vin
    Numar portii: 4

    Ingrediente
    -800 g file de curcan
    -1 ceapa, tocata fin
    -2 cepe, tăiate în felii groase, împreună cu pielea interioara
    -1 cătel de usturoi, tocat marunt
    -1 lingurita de seminte de fenicul
    -1 lingura ulei de masline
    -300 g mezeluri crude (carnati)
    -1 cană pesmet alb
    -2 linguri patrunjel tocat
    -1 lamaie
    -1 ou
    -100 g slănină (bacon)
    -1 lingura faina
    -200ml vin alb sec sau 50 ml vermut
    -400 ml supa de pui

    Metoda de preparare piept de curcan umplut
    1. Pentru a prepara umplutura, se incalzeste uleiul si se gateste in el ceapa, usturoiul (ambele tocate) si seminte de fenicul. Tocana se gateste la foc mic, până când ceapa se înmoaie. Adaugati mezeluri tocate, pesmet, coaja de lamaie, 2 linguri de suc de lamaie, patrunjel si ou.

    2.Pe folie de aluminiu aranjati bine bucata de slanina (bacon). Se feliaza pieptul de curcan in bucăti plate si se lipeste de stratul de slănină. Totul se face in forma dreptunghiulară. Începeti sa distribuiti uniform umplutura. Rulati foarte strans. Se pune la copt la 190 ° C cu ceapă tăiata si se la la copt pentru aproximativ 10 minute, acoperit cu folie. Folia este îndepărtata si se lasa până când se rumeneste la 200 ° C.

    3.Odata ce ati indepartat folia, se la timp de 10 minute, dupa care se poate taia carnea.

    4.Se mai scurge din tava ulei, se adauga supa si vinul, dupa care se pune pe foc la flacara mare si se adauga bucătile de carne (rulourile). Strecurati sosul si îngrosati-l cu făină dizolvată în puțină apă.

    5. Rola estetica este servit cu ceapa prăjită si sos.

    Bucatariaculinara pe facebook! Da like pentru cele mai noi retete

    Sursa: http://www.bucatariaculinara.net

    Sarmale de Craciun

    Mod de preparare:
    Se toaca carnea de porc in masina de tocat. Se adauga si putina grasime. Se condimenteaza cu sare si piper. Se amesteca cu oul intreg, orezul, ceapa si cimbrul.
    Se desfac frunzele de pe verze. Se taie in jumatati. Miezul verzii impreuna cu putina slana si cu 2-3 frunze de dafin se pun pe fundul vasului in care vor fierbe sarmalele. Se ia cate o frunza de varza,se pune un pic din amestecul pentru sarmale, dupa care se ruleaza. Se procedeaza asa cu toata compozitia pentru sarmale. Se pun apoi toate sarmalele in vas, se adauga la final si sucul de rosii. Se mai pun pe deasupra frunze de varza si putina slanina. Se umple vasul cu apa. Apoi se pune vasul pe foc, unde va sta cel putin o ora.

    Pofta buna!Un Craciun Fericit!
    http://ideidelicioase.blogspot.ro

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Briose cu cascaval Sofia si cabanos

    Mod de preparare:
    Punem peste ouăle bine bătute cu laptele şi uleiul, adaugăm caşcavalul tăiat SOFIAcubuleţe, si cabanosiitaiati feliute.
    Turnăm compoziţia lichidă peste făina amestecată cu praful de copt şi le omogenizăm.
    Ungem formele cu o picătură de ulei, le aşezăm pe o tavă rece tapetată cu hârtie de copt şi le umplem formele .
    Dăm tave la cuptor (preîncălzit) cca 30 min la foc mediu pana se rumenesc si cresc frumos!

    Pofta buna!

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Briose cu cascaval Sofia si ton

    Briose cu cascaval Sofia si ton:
    Amestecam bine ouăle bătute cu laptele şi uleiul, adaugam caşcavalul tăiat cubuleţe, tonul scurs bine de sos, ceapa mărunţită şi măslinele tăiate rondele.
    Amestecam separat făina cu praful de copt. Turnam peste ele compoziţia lichidă şi le omogenizam.
    Umplem formele cam trei sferturi cu compozitie.
    Dam tava la cuptorul preîncălzit 45 de minute, până încep să se rumenească deasupra.

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Thursday, December 27, 2012

    Ciuperci Portobello cu cascaval Delaco Sofia si sunca

    O gustare absolut delicioasa ce o puteti pregati pentru masa festiva de Craciun sau Anul Nou. Se prepara usor si rapid.

    Intai trebuie sa cureti ciupercile de codite si le pui la cuptor putin, intr-o tava unsa cu unt, pana se inmoaie si isi lasa putina zeama.

    Razi cascavalul (pe razatoarea mare) si il amesteci cu ceapa verde taiata marunt si cu verdeata. Dupa ce ai scurs ciupercutele de zeama, le umpli cu compozitia decascaval si verdeata. Pe deasupra presari feliute subtiri de sunca si o felie de rosie pe fiecare ciuperca.

    Ciupercile umplute le mai pui la cuptor 15-20 de minute, pana se topeste cascavalul.

    Cand s-au rumenit frumos se scot pe o farfurie, se orneaza cu putina verdeata si sunt numai bune de servit.

    Pofta buna!

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Ficat cu ciuperci @ www.bucatariaculinara.net

    Pregatim o tocana delicioasa de ficat cu ciuperci, pe care o puteti servi cu salata de cartofi.

    Ficat cu ciuperci

    Pentru asta aveti nevoie de ficatei necongelati, bacon, ciuperci, ceapa si condimente. Pe langa aceasta combinatie, veti improspata gustul cu zeama de lamaie. Aceasta mancare delicioasa este un fel de tocanita, pe care o puteti servi cu garnitura de salata de cartofi cu castraveti,.

    Timp de pregatire: 15 min
    Timp de gatire: 45 min
    Timp total: 60 min
    Numar portii: 4

    Ingrediente
    -ficat – 1 kg
    -bacon – 150 g
    -ciuperci – 500 g ciuperci
    -ulei – 60 ml
    -ceapa – 1 capatana, mare
    -ulei de gătit
    -lămâi
    -sare
    -piper negru

    Metoda de preparare ficat cu ciuperci
    Se incinge uleiul la nivel ridicat intr-un recipient adecvat, tocati ceapa si se caleste in ulei, dupa care se poate adauga ciupercile taiate felii si suc de lamaie. Gatiti-le până când ciupercile sunt gata si scade grăsimea.

    În uleiul fierbinte se prăjeste ficateii tocati, iar apoi, de asemenea, baconul taiat în felii.

    Aranjati feliile intr-o tigaie ignifuga, împărtiti ciupercile pe partea de sus, asezonati cu condimente, se acoperă si se lasă tocana timp de 10 minute.

    Serviti ficatul cu ciuperci, cu garnitura de salata de cartofi.

    Bucatariaculinara pe facebook! Da like pentru cele mai noi retete

    Sursa: http://www.bucatariaculinara.net

    Tuesday, December 25, 2012

    Vanillekipferl – fursecuri cu vanilie

    Se amesteca repede untul rece cu zaharul pudra, galbenusurile de ou si esenta, apoi se adauga faina amestecata cu migdale si praf de copt. Aluatul obtinut se modeleaza in mai multe role subtiri (cam de un deget) si lungi, care se lasa la frigider, acoperite cu folie alimentara, pentru o ora.
    Rolele de aluat, bine racite, se taie cu un cutit in bucati mai mici si se pun in tava tapetata cu hartie de copt, modelandu-le in forma de semilune.
    Se incinge cuptorul la 200 de grade si se coc fursecurile timp de 10-15 minute sau pana cand se rumenesc usor la suprafata.
    Cat sunt inca fierbinti, se trec prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Trifle de Craciun

    Intr-un vas mare de sticla se aseaza piscoturile, astfel incat sa fie un strat si pe margine, in sus. Se poate face si un pandispan in locul piscoturilor.

    Se pregateste crema englezeasca: se pune laptele pe foc la incalzit cu zaharul pudra si scortisoara. Nu se lasa decit pina se incalzeste bine, nu se da in foc. Se separa galbenusurile de albusuri si se mixeaza impreuna cu zaharul. Apoi se toarna laptele cald, amestecandu-se pana se face ca o crema lichida. Se pune la baie de aburi si se amesteca pana cand capata consistenta unei smantani groase.

    Sosul de cirese: Fructele impreuna cu zeama de lamaie, zaharul si vanilia se pun impreuna intr-o tigaie la foc mic, pana cand zaharul se dizolva. Apoi se da focul putin mai tare, se adauga amidonul amestecand constant, pana cand avem un sos dens, dar fructele nu s-au zdrobit, aproximativ 3 minute. Se lasa la racit.

    Pentru crema de frica decor: se mixeaza untul (rece) impreuna cu zaharul, esenta de vanilie si frisca lichida la viteza mica spre medie, pe baie de aburi. Se aduce la punctul de fierbere, se amesteca timp de 5-6 minute, pana se obtine un sos cremos. Se lasa la racit, dupa care se mixeaza inainte de folosire.

    Deasupra piscoturilor se toarna sosul de fructe caldut, se da la frigider pana se intareste. Apoi se adauga crema englezeasca iar la final se decoreaza cu crema de frisca. Este un desert usor de facut si delicios!

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Tort cu ciocolata si portocale

    Se incalzeste cuptorul la 180C si se ung cu unt si se tapeteaza cu faina doua forme de tort cu diametrul de 23cm. Untul si ciocolata se topesc impreuna la baie de aburi. Intr-un alt bol se amesteca faina impreuna cu zaharul, bicarbonatul si un praf de sare. Separat se bat ouale impreuna cu laptele, sucul si coaja de portocala. Se toarna lichidul si amestecul de ciocolata in ingredientele uscate. Se adauga 150ml apa clocotita si se amesteca bine. Se toarna amestecul in parti egale in cele doua forme, si se dau la cuptor pentru 45 de minute.

    Pentru glazura se mixeaza bine mascarpone impreuna cu untul. Zaharul se cerne deasupra, apoi se adauga sucul si coaja de portocala si se mixeaza din nou. O treime din crema o vom amesteca cu cele doua linguri de cacao. Pastram la frigider pana in momentul utilizarii.

    Se pune crema din abundenta intre cele doua blaturi, iar cu ajutorul unui pos se decoreaza partea superioara a tortului dupa care se presara cacao din abundenta.

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Supa crema de legume cu ghimbir

    Mod de preparare
    Se spala si se curata legumele, se pun intr-o oala, la fiert. Se adauga sare dupa gust si apa cat sa acopere legumele. Se adauga ghimbirul si uleiul. Inainte de final, se paseaza legumele cu blenderul pana ce se obtine o supa cremoasa. Se potriveste cu sare si se presara putina verdeata prospat tocata (1 legatura de patrunjel).

    Se poate servi cu crutoane.Pofta buna!http://ideidelicioase.blogspot.ro

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Fursecuri in forma de cadouri

    Se amesteca untul cu zaharul pudra, esenta si galbenusul de ou, pana cand se obtine o crema omogena, care se imparte in doua parti egale.
    In prima parte se adauga 130 g faina si se formeaza aluatul alb, iar in cea de-a doua se adauga 115 g faina si cacaoa, obtinad aluatul maro.
    Se lasa la frigider, invelite in folie alimentara, timp de 30 minute.
    Formarea fursecurilor:
    Se intinde aluatul alb in foaie de 6 mm grosime, apoi se taie longitudinal in patru benzi.
    Din aluatul cu cacao se pune deoparte putin, pentru formarea funditelor, iar restul se intinde in foaie de 4 mm grosime si se taie in doua benzi cu latimea egala cu a celor albe.
    Se suprapun cate doua benzi albe cu cate o banda de cacao la mijloc.
    Fiecare „constructie” astfel obtinuta se taie pe lung, in doua benzi inguste.
    (Se ung intre ele cu albus de ou batut.)
    Se unesc apoi cate doua benzi inguste dungate, cu cate o foaie de cacao la mijloc, de marimea benzilor, asezata perpendicular.
    Se infasoara fiecare in folie de plastic si se lasa la frigider pentru 30 minute, dupa care se taie cu cutitul cadoutele si se aseaza „culcate” in tava tapetata cu hartie de copt.
    Se aseaza si funditele formate din aluatul de cacao ramas si se pune cate o bobita din aluat alb la mijloc. Fursecurile se coc la 175 de grade, timp de 10-15 minute.

    Sursa acestei retete este blogul culinar: http://truedelights.ro/

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Sarmale pas cu pas (reteta video)

    In primul rand calim ceapa in cele 5 linguri de ulei pana se inmoaie bine apoi punem orezul spalat condimentele si pasta de tomate si punem apa putin cate putin pana cand orez este pe jumatate gatit. Atentie, compozitia nu trebuie sa fie apoasa ci foarte bine legata (vezi video). Lasam compozitia de ceapa cu orez sa se raceasca apoi a amestecam cu carnea tocata si cu cimbrul si omogenizam bine totul. Potrivim cu sare si piper si apoi impaturim sarmalele. Tainem cotoarele frunzelor de varza si taiem varza in bucati porivite (cam de marimea unei palme), punem cam o lingura din compozitia de carne si rulam sarmalele inchizand foarte bine ambele capete (vezi video). Asezam sarmalele in cerc intr-un vas rezistent la cuptor pe care il tapetam pe fund cu varza tocata. Umplem vasul cu sarmale iar deasupra punem din nou varza tocata, boabe de piper si 2 frunze de dafin, punem jumatate din sucul de rosii si completam cu apa cat sa acopere in intregime sarmalele. Dam sarmalele la cuptor pentru 1 ora jumate sau pana sunt bine rumenite deasupra iar inainte cu 20 de minute de a scoate vasul din cuptor punem si restul de suc de rosii sau bulion pentru a se forma sosul. Servim sarmalele fierbinti alaturi de mamaliguta, smantana si ardei iute.

    Vezi video :
    http://www.youtube.com/watch?v=lN0DzKLll6I

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Cozonac pas cu pas (reteta video)

    Pregatiti prima data maiaua. Amestecati drojdia cu o lingurita de zahăr, 2 linguri de faina si puțin lapte, omogenizati bine si lăsați maiaua sa crească. Amestecati bine zaharul cu laptele cald astfel încât zaharul sa se topeasca. Frecati galbenusurile cu un praf de sare si lăsați-le 10 minute ca sa se închidă la culoare. Într-un castron incapator puneti faina cernuta de 2 ori, adaugati maiaua, galbenusurile si laptele amestecat cu zaharul si framantati bine un aluat moale si lipicios. Adaugati coaja de lamaie, esenta de vanilie apoi untul topit amestecat cu uleiul turnand puțin câte puțin peste aluat si framantand energic. Framantati bine aluatul lovindu-l si trantindu-l in castron (vezi video) cam pentru 15 minute.

    Lăsați aluatul sa dospeasca si preparati umplutura de cacao amestecand bine cacaoa cu zaharul pudra nuca macinata cu puțin lapte pana obținerea o compozitie omogena.

    După de aluatul a dospit impartiti-l in 2 părți pentru a obține 2 cozonaci. Intindeti apoicu mana aluatul pentru un cozonac pe o suprafața unsa cu ulei astfel încât sa obtineti un dreptunghi. Puneti apoi umplutura dorita ( crema de cacao, stafide, rahat) si rulati strâns aluatul. Pentru un cozonac impletit impartiti aluatul in 2 părți, intindeti- le si puneti umplutura dorita deasupra apoi rulati-le bine.

    Impletiti cozonacul incrucisand rulourile de aluat (vezi video). Puneti cozonacii in tavi neaderenteungeti-i cu galbenus de ou si presarati-i cu zahar tos si mac si coaceti-i la foc mediu pentru 35-40 de minute sau pana s-au rumenit frumos deasupra. Savurati-i calzi alături de cei dragi.


    Vezi video pentru reteta de cozonac:

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Ciuperci panede post

    Mod de preparare:
    Se curata ceapa, se taie in bucatele mici. Se curata morcovul, se da pe razatoarea mica, se procedeaza la fel si cu telina. Ciupercile se spala, li se inlatura pielita si piciorusele.
    Piciorusele ciupercilor se pastreaza, nu se arunca. Se umplu palariile ciupercilor cu amestec de ceapa, telina si morcov, se condimenteaza cu sare si cimbru, se dau prin faina, dupa care se arunca in uleiul incins din tigaie. Se procedeaza asa pana la terminarea palariilor de ciuperci, la fel se procedeaza si cu piciorusele ciupercilor.

    Se servesc calde.Pofta buna!
    http://ideidelicioase.blogspot.ro

    Sursa: http://www.culinar.ro

    Paine cu Bere

    Intr-un bol cu mare se pun primele 3 ingrediente. Amestecati bine cu telul, acoperiti si lasati intr-un mediu cald 30 de minute. Adaugati berea, restul de faina si sarea. Amestecati cu o lingura de lemn sau furculita pana cand obtineti un aluat lipicioa si se desprinde usor de margini. Acoperiti din nou si lasati sa mai stea 2 ore.

    Cu o spatula desprindeti de pe margini si transferati pe o suprafata presarata cu faina. Nu framantati doar rulati putin modelati in forma dorita (cat mai compact). Tansferati intr-o tava cu folie de aluminiu, presarati putina faina deasupra, acoperiti din nou si lasati inca 40 de minute.

    Preincalziti cuptorul la 200 c (gaz 6) si introduceti o tava cu apa pe fundul cuptorului. Increstati putin painea apoi coaceti 35-40 minute sau pana cand acesta are o crusta aurie. Transferati apoi pe un gratar de racire.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Ketchup Natural

    Spalati, curatati legumele, feliati-le si puneti-le pe foc intr-un vas, impreuna cu restul ingredientelor. Fierbeti la foc potrivit, aproximativ 1 ora sau pana ce legumele se inmoaie bine, amestecand ocazional. Strecurati si lasati la racit.

    Treceti legumele prin robot sau masina de rosii, de mai multe ori, pana obtineti o pasta fina.

    Repuneti pe foc si fierbeti pana ce sosul scade si se ingroasa bine, amestecand mereu.

    La sfarsit adaugati salicilul sau aspirina, dati deoparte si omogenizati pana la dizolvare, asta daca nu aveti o camara sau un loc de pastrare racoros.

    Turnati in sticle sau borcane sterilizate, capsati si puneti intre paturi pana la racirea completa.

    Etichetati si dati la camara.

    Folositi la paste, pizza, sendvich-uri calde, etc, dar puteti servi si alaturi de fripturi, peste, carnati prajiti, chiftele, etc.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Fasole cu Afumatura - Ca de 1 Decembrie

    Punem fasolea la umflat in apa rece, toate boabele care plutesc le aruncam de la inceput (au fost atacate de gindacei) .
    Eu am lasat fasolea la umflat de ieri de la prinz pina azi dimineata la 6 schimbind apa o data aseara.

    Am pus fasolea la fiert impreuna cu carnea in apa rece, dupa 30 minute la foc foarte mic am aruncat apa si am clatit fasolea si carnea. Mereu cu apa calda!

    Am pus apa la fiert din nou si cind era calda am adaugat fasolea, carnea si foile de dafin, daca carnea pe care o folositi voi nu este foarte sarata ca cea folosita de mine atunci adaugati si sare. Am lasat sa fiarba la foc foarte mic pina cind fasolea era gata.

    Am aruncat din nou apa, dar aceasta operatiune nu este obligatorie putei folosi apa in care a fiert fasolea.

    Am pus in cratita ceapa tocata impreuna cu morcovii taiati rondele, uleiul si putina sare. Cind ceapa s-a inmuiat am adaugat fasolea si carnea fierte, apa fiarta dintr-o cratita care fierbea pe focul alaturat sau chiar apa in care a fiert fasolea, concentratul de rosii si boiaua dulce amestecate intr-un polonic cu apa calda.

    Lasati sa fiarba pina cind morcovii sunt fierti.

    Adaugati cimbru si tarhon, sare daca este nevoie si piper cind e totul gata.

    Stingeti focul si lasati sa se raceasca putin inainte de a servi.

    Ideal ar fi sa o serviti dupa gust cu ceapa rosie sau cu ardei iute. Cine vrea poate sa adauge o lingura cu smintina in farfurie.

    La multi ani romani de pretutindeni!!

    http: //youtu.Be/o3Nzvxscxys

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Pizza Calzone cu Mozzarela si Prosciutto

    Intr-o cana dizolvati mierea si drojdia in apa. Lasati sa stea 15 minute. Amestecati bine faina cu sarea apoi turnati apa si cu o furculita formati intr-un aluat (daca aluatul este prea uscat mai adaugati cativa stropi de apa).

    Transferati pe o suprafata cu faina presarata si framantati 8-10 minute sau pana cand aluatul este elastic si ferm, formati apoi intr-o bila. Puneti putin ulei de masline intr-un bol adanc si ungeti pe margini si aluatul pe toate partile, acoperiti bolul cu un prosop sau folie de plastic si lasati cel putin 2 ore.

    Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Taiati mozzarela felii si pregatiti restul de ingrediente la indemana. Presarati faina pe suprafata si pe aluat apoi impartiti acesta in jumatate. Luati o bucata si intindeti intr-un cerc cu diametrul intre 28-30 cm.

    Ungeti acesta cu 2 linguri de sos de rosii lasand aproximativ 3 cm pe margini, imprastiati oregano, putin piper apoi pe jumatate aranjati 50 din prosciutto, 125 g mozzarela si busuioc. Aduceti cealalta parte deasupra si sigilati bine pe margine (incepeti dintr-un capat si cu o mana rulati aluat si cu cealalta apasati cu degetul pentru a sigila). Procedati la fel cu restul de aluat.

    Transferati intr-o tava cu folie de aluminiu si coaceti aproximativ 20-25 minute (depinde de cuptor).

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Ciorba de Legume cu Mititei

    morcovi,
    cartofi,
    1 ceapa intreaga,
    rosii bucati,
    carne tocata pentru mici,
    ulei de floarea soarelui,
    sare
    Optional: patrunjel verde

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Salata de Cartofi cu Bacon si Sos Gorgonzola

    Taiati cartofii si morcovii in cuburi mai mici. Amestecati usturoi, ulei, sare, piper, otet, oregano si rozmarin intr-o oala. Adaugati cartofii, morcovii si amestecati bine.

    Transferati intr-o tava si coaceti la 190 c (gaz 5) aproximativ 30 minute intorcandu-i pe cealalta parte la jumatatea timpului. In aceasi oala puneti baconul taiat bucati mici si la foc mic sautee 5 minute.

    Optional transferati pe o farfurie cu un prosop de hartie. Intr-un blender pulsati gorgonzola, smantana, iaurt, sare, piper, patrunjel si telina. Taiati feniculul fin si lasati deoparte. Cand cartofii sunt gata amestecatii cu fenicul si bacon apoi portionati.

    *Puteti si amesteca legumele cu sosul intr-un bol mare apoi portionati.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Crutoane de Paine

    Taiati painea in felii si dupa preferinta, indepartati sau nu coaja apoi, taiati in cubulete potrivite sau alte forme geometrice agreate.

    Puneti-le intr-o tava, stropiti cu ulei si amestecati bine ca acesta sa ajunga pe toate fetele.

    Presarati cu sare, usturoi, oregano si amestecati din nou, astfel incat, mirodeniile sa fie uniform distribuite si sa ajunga pe toate cubuletele de paine.

    Dati tava la cuptorul preancalzit la 180 grade pana ce painea se rumeneste, timp in care, intoarceti de 2- 3 ori crutoanele pentru a se auri uniform. Puteti sa le prajiti mai mult sau mai putin, dupa cum va place, dar aveti grija sa nu le ardeti.

    Lasati sa se racoreasca putin inainte de a fi intrebuintate.

    Serviti simple, ca snack; langa o bere sau suc de rosii; folositi-le la rulade, salate, langa legume ori supe- crema, etc.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Clatite cu Malai Umplute cu Dovleac Picant

    O reteta fara cantitati caci fiecare face cite clatite vrea si le umple cu maimulta sau mai putina umplutura. Umplutura ramasa (in caz ca va ramine) poate sa fie folosita ca si condiment la paste fierte sau adaugata intr-un risotto, garnitura pentru felul 2.

    Timp Preparare:nementionat
    Complexitate: redusa

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Chifle cu Portocala (Orange Bread)

    - amestecam toate ingredientele si framintam, aluatul trebuie sa fie moale
    - lasam la dospit cca 1 ora

    - impartim aluatul in 10 bucatisi formam bile pe care le punem pe tava cu hirtie de copt, cu spatii intre ele si mai lasam la dospit pina cind se dubleaza

    - ungem cu unt topit si presaram zahar

    - coacem la 170-180 ° c pt cca 15-20 min sau cit e nevoie ca sa se rumeneasca (depinde de cuptorul fiecaruia)

    ** puteti pune si mai putina drojdie dar lasati mai mult la dospit ...

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    CozonacFestiv

    Mod preparare aluat:
    Pentru inceput se inmoaie drojdia sfaramata cu putin lapte caldut si 3 linguri de zahar. Separat se oparesc 6 linguri de faina cu 200 ml lapte clocotit, amestecand continuu sa nu faca cocolase.

    Cand s-a racorit destul (cat sa suporti la mana) se amesteca plamadetul cu drojdia si se amesteca cu mixerul sau cu telul bine, pana se fac “basici”. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se lasa la un loc cald sa creasca.

    In acest timp se freaca galbenusurile cu sarea, pana se inchid la culoare. Dupa aceea se adauga treptat restul de zahar si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine pana devin o crema spumoasa.

    Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta (intr-un lighean) impreuna cu praful de coptsi se amesteca cu galbenusurile, 200 ml lapte caldut si albusurile batute spuma (8 albusuri).

    Toate aceste ingrediente se framanta aproximativ o ora, adunand aluatul de pe margini spre mijloc. Apoi se adauga uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la lamaie si de la portocala, putin cate putin margarina topita.

    Aluatul se aduna in mijlocul ligheanului se acopera cu un prosop curat si se aseaza la cald, lasandul sa creasca aproximativ 3 ore. Intre timp se pregatesc cremele.

    Mod preparare prima crema:

    Nuca se zdrobeste bucatele si mai mari si mai mici, dupa preferinta fiecaruia, dupa care punem esenta de rom peste ea si o lasam sa stea. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilat. Acestea se amesteca cu laptele, cacaua si bine inteles si cu nuca.

    Crema se pune la frigider pana ce trebuie folosita.

    Mod preparare a doua crema:

    150 ml lapte se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si praful de budinca. Acestea se amesteca bine si adauga peste restul de lapte caldut. Acestea se lasa pe foc pana ce se ingroasa, devenind o budinca.

    Aceasta crema se lasa deoparte pana ce trebuie folosita.

    Cand aluatul a crescut destul, se ung mainile cu margarina si se ia ia o bucata de aluat. Aceasta se intinde ca o foaie pe masa si se adauga prima crema, presarandu-se pe deasupra cu stafide. Aceasta foaie se ruleaza ca si o rulada, dupa care se taie pe verticala bucatele de aproximativ7 cm si se aseaza intr-o oala caramelizata cu zahar.

    Caramelizarea oalei se face astfel: Intr-o oala se pune aproximativ 300 gr zahar si se pune pe foc pana ce se topeste zaharul. Acesta se intinde pe peretii oalei prin inclinarea acesteia.

    Se mai face o rulada si cu cea de a doua crema, iar pe deasupra cremei se pun nuca de cocos si stafide. Se taie bucati de aproximativ7 cm si se aseaza in oala alaturi de celelalte bucatele umplute cu crema de nuca.

    Acest procedeu se repeta pana ce se umple oala cu bucatele de aluat umplute cu crema de budinca si nuca. Se intinde o foaie care se umple cu crema de nuca sau budinca si se aseaza in tava de cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina.

    Cu restul aluatului se pot face cozonaci si rotunzi, dar si lungi in tava de cozonac.

    Eu am facut doi rotunzi si patru in tava de cozonac (marimi diferite si mai mari dar si mai mici). Acestia se umplu cu crema dorita. Deasupra fiecarei creme se pun stafide sau nuca de cocos si stafide, in functie de crema aleasa.

    Toti cozonacii se acopera cu prosoape si se lasa pana ce acestia cresc. Cand acestia au crescut destulse introduc in cuptorul in prealabil incins (se adauga pe rand, in functie de cat de crescuti sunt). Se lasa la cuptor la foc potrivit pana acestia prind o usoara crusta.

    Acestia se baituesc cu galbenusurile batute spuma (cele pt luciul cozonacilor) . Se introduc din nou in cuptor si se lasa pana ce trec de testul scobitoarei. Intre timp se fierbe 200 ml apa cu 100 gr zahar.

    Cand sunt gata cozonacii se lasa putin, dupa care se scot din tava si se pensuleaza pe toata suprafata cu siropul obtinut mai devreme.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Supa Crema de Conopida

    Desfaceti conopida in buchetele, spalati, lasati sa stea 30 min in apa rece apoi, scurgeti.

    Caliti in putin ulei incins ceapa tocata si separat morcovul razuit pana ce acestea incep sa se inmoaie. Combinati-le, adaugati cubuletele de cartofi si caliti impreuna doar cateva minute, amestecand mereu.

    Spre sfarsit adaugati usturoi, sare, piper, 4 cani de apa si fierbeti de cand apa incepe sa clocotesca, circa 10 min, la foc mediu.

    Adaugati frunzele de telina, conopida si apa (daca este cazul, in asa fel incat conopida sa fie aproape acoperita) si fierbeti inca 20 min, la foc mediu sau pana ce conopida este facuta.

    Strecurati, pastrati cateva buchetele de conopida pentru decor si mixati bine legumele. Repuneti pe foc crema de legume impreuna cu zeama strecurata, astfel incat sa rezulte o supa- crema cu o consistenta dorita. Lasati sa dea cateva clocote si potriviti de sare si piper, dupa gust.

    Serviti cat este calda, simpla, ornata cu buchetele de conopida si presarata deasupra cu piper proaspat macinat.

    Se potriveste foarte bine alaturi de crutoane de paine (servite separat) si / sau cubulete de parmezan (cascaval) puse de la inceput in farfurie (ca sa aiba timp sa se topeasca putin) ori cu parmezan / cascaval ras, presarat deasupra.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Gnocchi cu Dovleac si Sos de Gorgonzola

    Daca dovleacul puree este mai apatos puneti intr-o cratita si la foc mic lasati sa-si reduca apa amestecand o data la 2-3 minute. Lasati apoi sa se raceasca. Intr-un bol cu telul amestecati sarea, faina si nucsoara. Bateti ouale si inglobati in puree. Incorporati apoi in faina si cu o furculita formati un aluat.

    Transferati pe o suprafata cu putina faina si framantati usor 2 minute pana formati intr-o bila. Impartiti aluatul in 8 apoi rulati fiecare in forma unei franghii de o lungime de 32-35 cm. Taiati bucati de aproximativ 3-4 cm. Pe o furculita rulati bucatile de gnocchi pentru a face mici canale. Aduceti o oala cu apa si putina sare la fierbere.

    Intr-o tigaie sau cratita de inox la foc mic puneti untul, laptele, gorgonzola si smantana. Cand branza s-a topit adaugati nucsoara, piper dupa gust, salvia si amestecati bine apoi stingeti focul.

    Fierbeti gnocchi in oala pana cand se ridica deasupra. Transferati-le apoi in sos. Cand le-ati terminat pe toate mai incalziti putin sosul si gnocchi 4-5 minute la foc mic. Portionati si garnisiti cu frunze de salvie.

    *Ajustati cantitatea de faina in functie de umiditatea dovleacul.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Risotto cu Dovleac Copt si Brinza Cremoasa

    Pregatim supa vegetala punind la fiert intr-o oala cu apa un morcov, 1/4 de ceapa m 1 tija de telina si putina sare. . Ca sa fiarba mai repede puteti sa le taiati bucati mici sau s ale radeti pe razatoare si atunci cind turnati supa in risotto o treceti prin sita.

    Sau pregatiti o supa cum va place voua.

    Dovleacul taiat bucati il coacem in cuptor pina cind intra furculita in el, il lasam sa se raceasca si il curatam de bucatile arde (daca exista) si de coaja. Pulpa pbtinuta o mixam in blender, mixer vertical.

    Punem untul in cratita pentru risotto si cind s-a topit adagam orezul, amestecam pina cind orezul devine usor sticlos si adaugam cite un polonic de supa fierbinte, amestecind mereu (sau aproape mereu).

    Dupa 15 minute (timpul de coacere al acestui orez este de 17 minute cca) adaugam pulpa de dovleac. Si amestecam bine de tot. Mai adaugam supa daca este nevoie, atentie mare caci orezul tinde sa se lipeasca cind punem dovleacul. Gustam/verificam o boaba de orez sa fie al dente si stingem flacara.

    Adaugam imediat brinza taiata cubulete. Amestecati foarte bine risotto cu brinza cremoasa pina cind aceasta se topeste. Lasati cratita cu risotto sa se odihneasca cel putin 5 minute, in acest timp orezul contuinua sa coaca/sa se mai umfle.

    Serviti adaugind daca vreti frunze de salvie pentru ornament sau tocate si amestecate in risotto.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

    Spalati, puneti la scurs si stergeti gogosarii si ardeii kapia. Curati de cotor si seminte. Treceti prin masina de tocat carne sau prin robot.

    Puneti la fiert pasta obtinuta impreuna cu sarea, la foc potrivit, amestecand ocazional si lasati pana ce compozitia din vas scade cu aproximativ 1 cm. Cu 5 min inainte de a fi gata adaugati patrunjelul.

    La sfarsit inglobati salicilul, omogenizati si lasati doar cat sa dea un clocot.

    Turnati fierbinte in borcanele sterilizate si incalzite, capsati, transferati imediat intre paturi si lasati pana la racirea lor completa.

    Etichetati si dati la camara.

    Pasta de gogosari si ardei kapia rosii este foarte gustoasa, aromata; se poate folosi la ciorbe, supe, sosuri, tocanite, paste, pizza, etc.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Mic-Dejunul Mosului

    Curatati merele de coaja, cotor, taiati cubulete si stropiti imediat cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida. Amestecati-le cu esenta de vanilie si puneti-le in strat intr-un vas termorezistent.
    Separat, combinati zaharul, scortisoara, cerealele si presarati uniform peste cubuletelor de mar.

    Puneti untul bucatele deasupra cerealelor, din loc in loc.

    Dati la cuptorul preancalzit pentru circa 45 min, la 180 grade sau pana ce obtineti un sirop legat si marul este facut.

    Serviti simplu sau alaturi de inghetata de vanilie ori iaurt (dietetic).

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Dulceata de Ardei Iute

    Fierbeti 20- 30 min otetul cu zahar sau pana ce acesta se leaga la fel ca siropul de la dulceata.
    Intre timp, spalati si zvantati ardeii iuti. Taiati-i rondele (daca se doreste o dulceata mai putin iute, indepertati intai semintele si vinisoarele ardeilor, macar partial, apoi feliati-i. Atentie! Lucrati doar cu manusi.).

    Adaugati ardeiul feliat si fierbeti in continuare inca 20- 30 min in functie de cat de legata vreti sa fie dulceata. Si cum “siropul“ este cel mai apreciat, nu exagerati cu fierberea dulcetii.

    Turnati fierbinte in borcanele sterilizate si puneti-le rasturnate pe capac, intre paturi, pana se racesc complet.

    Etichetati si dati la camara. Se pastreaza foarte bine mai mult de 24 luni.

    Asteptati 2- 3 saptamani pentru a fi savurata in adevaratul sens al cuvantului.

    Serviti ca garnitura la fripturi, preparate cu carne, in general; ca adaos la ciorbe, sosuri, tocanite, paste, omlete, pizza, aluaturi cu umpluturi de carne si cascaval, etc; merge de minune langa varza cu carne sau la orice mancare la care de obicei adaugi ardeii clasici in otet.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Scones cu Dovleac si Glazura cu Sirop de Artar

    Intr-un bol cu telul amestecati faina, praful de copt, sarea si bicarbonatul de sodiu. Transferati intr-un blender si pulsati cu untul cateva secunde pana cand este incorporat, 10-15 secunde. Se poate si cu mana doar ca va dura mai mult.

    Puneti amestecul inapoi in bol si adaugati dovleacul puree, zaharul, fisticul, amestecati dupa care puneti laptele batut, vanilia si cu o furculita formati intr-un aluat. Transferati pe o suprafata cu faina, presarati putin si pe aluat si formati un dreptunghiular.

    Aduceti 1/3 din aluat spre mijloc apoi 1/3 din cealalta parte peste. Presarati putina faina, intoarceti, apasati usor sa revina la forma precedenta si repetati procesul de doua ori. La final formati incat aluatul sa aiba 20 cm l si 15 cm l.

    Taiati acesta in jumatate pe lungime si in 3 pe latime dupa care fiecare patrat in jumatate pe diagonala. Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Transferati biscuitii intr-o tava de copt cu folie de aluminiu. Bateti oul cu putin lapte si cu o pensula ungeti aluatul deasupra.

    Coaceti aproximativ 20 de minute, depinde de cuptor. Intr-un bol mic puneti zahar pudra, sirop de artar si cativa stropi de lapte. Amestecati si ajustati daca e prea gros sau subtire. Asezati biscuitii pe un gratar de racire apoi glazurati. Lasati sa se raceasca cel putin la temperatura camerei inainte de servire.

    * Daca folositi fistic sarat puneti mai putina sare sau chiar deloc.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Supa de Porumb si Cartofi

    Intr-o oala caliti ceapa, morcovul, pastranacul si telina 4-5 minute la foc mic. Adaugati mirodeniile, cayenne, apoi apa si cubul. Aduceti la fierbere. Curatiti si taiati cartofii in cuburi mici (aprox 2-3 cm).

    Puneti acestia si porumbul in supa, acoperiti si lasati la foc mic sa fiarba pana cand cartofii sunt gata. Luati de pe foc si cu un blender pulsati de 4-5 ori. Adaugati smantana, patrunjelul, rucola si asezonati. Intr-o tigaie la foc mic saute baconul 4-5 minute.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Salata Semi-cruda

    - cartofii se fierb
    - ciupercile se taie cubulete si se calesc in tigaie cu uleiul/untul
    - Se taie ceapa rondele (daca e rosie), respectiv bucatele (ceapa verde)
    - se taie cubulete castravetele

    - se taie rosia felii

    - se taie ouale fierte felii

    - se franjureaza salata verde

    - se amesteca totul (- se adauga carnea de bui fiarta/coapta, bucatele)

    - se adauga dressingul (eu din pacate nu stiu sa fac, dar se gaseste la supermarket)

    - se adauga sarea, piperul (- se stoarce zeama de lamaie)

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Supa Chinezeasca 'duo'

    - se fierbe supa cu porumbul, ciupercile si se adauga sare dupa gust
    - cand supa este aproape gata, se adauga oul si se amesteca imediat in supa, pana ce se face atos (la final se adauga patrunjelul verde tocat)

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Tort Diplomat Special

    Se bat albusurile spuma cu zaharul, dupa care se adauga galbenusurile frecate cu un pic de sare si faina. Se coace intr-o forma de tort de 28 cm, cand sa racit se taie in doua, de obicei il prepar o zi inainte.. Se pune compotul la scurs, jumatate din sucul lasat de fructe si ia intr-un castron si se pune gelatina la inmuiat, intre timp se bate frisca tare.

    Dupa care intr-o cratita se pun ouale cu zaharul se bat bine pe baie de aburi pana devin ca o smantana si creste in volum (eu il fac direct pe foc la flacara mica mestecand continuu iese si asa daca nu vrem sa facem pe baie de aburi).

    cand e gata se ia de pe foc si se adauga gelatina si se mesteca repede sa se incorporeze bine, se lasa la racit cand e un pic calduta se adauga peste frisca impreuna cu fructele, vanilia si coaja rasa se mesteca usor de jos in sus pana se incorporeaza toate ingredientele.

    Separat se tapeteaza forma de tort cu folie alimentara transparenta se pune jumatate din blat dupa care se rastoarna crama si cealalta jumatate de blat se inchide bine cu folia si se da la fricider pana a doua zii. Se orneaza cu frisca sau cum iti place.

    Psse poate umple numai cu stafide inmuiate in rom, sau bucati de ciocolata dupa preferinta. Eu de obicei dublez cantitatile si ies doua torturi destul de mari daca nu vrei sa faci blat poti sa pui piscoturi stropie cu un pic de suc in postul blatului.

    Daca folositi gelatina in foi acestea doar se inmoaie si nu absoarbe lichidul, in schimb gelatina granulata il absoarbe daca e nevoie se mai adauga lichid.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Peste in Sos Chinezesc

    - se prajeste pestele

    Preparare sos:

    - sosul de soia se amesteca cu zeama de lamaie (sa nu predomine gustul sosului de soia sau lamaie, sa fie cat de cat egale la gust)

    - se adauga la sos ceapa verde taiata bucatele

    - se toarna sosul peste peste, pana ce devine usor inabusit

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Tort Ciocolata cu Crema Ganache Alba

    Se pune cacaoa intr-un castron mai mic si se adauga apa clocotita peste se mesteca bine cu telul sa nu faca cocoloase.

    Albusurile se bat spuma cu 150 gr zahar, galbenusurile se bat si ele cu restul de zahar 150 gr si peste acestea se pune uleiul batand bine cu mixterul pana sa incorporat complet in galbenusuri se adauga cacaoa care intre timp sa racit si la urma faina cu praful de copt amestecand bine.

    Dupa care se adauga albusurile mestecand cu o lingura de lemn de sus in jos incet pana sau incorporat complet. Se unge o forma cu unt si se tapeteaza cu faina se da la cuptor pentru 40 min la foc mic, forma de 28 cm. Iese un blat foarte pufos nu e nevoie sa il insiropati.

    Crema ganache. Frisca se pune intr-o cratita pe baie de aburi cand este fierbinte se adauga ciocolata se lasa se se topeasca si se omogenizeaza bine se lasa la fiert 4 min amestecand continuu, dupa care se ia de pe foc si se adauga gelatina se mesteca bine si se lasa la racit, se da la frigider pana a doua zi.

    A doua zi se taie blatul in trei, crema se bate cu mixterul se umple tortul si se orneaza dupa placere.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Muschiulet de Porc Umplut si Sos de Piper

    Intr-o tigaie topiti 30 g unt si caliti ceapa, telina la foc mic 4-5 minute, adaugati painea, marul, salvie, cimbru, putina sare si piper. Amestecati bine apoi lasati deoparte sa se raceasca. Taiati si desfaceti carnea in jumatate oprind taietura la aproximativ 1 cm, faceti si cateva taieturi usoare deasupra.

    Intindeti o folie de plastic peste si bateti putin sa nivelati. Asezonati, aranjati amestecul de paine, branza deasupra si rulati. Spalati cartofii bine si taiati felii de aproximativ 0. 5 cm dar fara sa finalizati taietura. Asezonati, ungeti acestia cu ulei de masline apoi imprastiati oregano prin taieturi si deasupra. Asezatii intr-o tava de copt.

    Coaceti 25 de minute la 190 c (gaz 5). Inveliti muschiul in felii de bacon. Cu o ata tare incercati sa legati si sa faceti noduri dupa plac. Intr-o tava termorezistenta puneti 30 ml apa si carnea. Intr-un bol amestecati miere, otet, mustar, piper si rozmarin.

    Cu o pensula ungeti carnea cu jumatate din acest sos. Introduceti in cuptor si coaceti 10 minute, scoateti si ungeti cu restul de sos apoi mai lasati 10-15 minute. Cand puneti carnea prima data ungeti morcovii cu putin ulei de masline, asezonati, presarati oregano si imprastiati-i printre cartofi. Intre timp faceti sosul de piper.

    Intr-o cratita la foc mic topiti untul, puneti vinul si lasati sa se reduca 3-4 minute. Puneti boabele de piper roz, piperul negru, mustarul si apa. Fierbeti 6-7 minute la foc mic, amestecand cu telul ingrosati cu amidon sau faina apoi stingeti focul si puneti smantana.

    Scoateti carnea si lasati se raceasca 5 minute inainte de a o taia. Serviti cartofii cu morcovii si cu felii de muschiulet umplut cu sos deasupra.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Diversificarea - etapa esenţială pentru copii

    Până la această vârstă, laptele matern sau laptele formulă este suficient, conţinând toţi nutrienţii de care micuţul are nevoie şi pe care îi poate tolera. Sistemul lui digestiv nu este pregătit pentru altceva până atunci.



    Cum îţi dai seama că bebeluşul este pregătit pentru mâncare solidă?

    Micuţul dă câteva semne pe care trebuie să le ai în vedere atunci când e pregătit pentru diversificare:

    -Copilul îşi poate ţine capul ridicat singur, fără ajutor.

    -Renunţă la „reflexul de extruziune”, reflexul de a împinge afară din gură, cu limba, orice este solid.

    -Se poate menţine în poziţie dreaptă pe scaun, chiar dacă cu ajutor, pentru a putea înghiţi cu uşurinţă.

    -Gura şi limba bebeluşului se dezvoltă în acelaşi timp cu sistemul digestiv. Bebeluşul trebuie să poată face mişcările de masticaţie, să poată împinge mâncarea în spatele gurii şi să o poată înghiţi.

    -Bebeluşul ia în greutate, de obicei îşi dublează greutatea de la naştere.

    -Îi creşte apetitul.

    -Începe să fie curios când vă vede mâncând.



    Cum se introduce mâncarea solidă?

    Cel mai bine este să începi cu fructe şi legume pasate. Printre fructele şi legumele potrivite se numără cartoful dulce, dovleacul, mărul, bananele, piersicile şi perele.

    Prima oara e bines să îl alăptezi, iar apoi, pe vârful unei linguriţe să îi pui un pic de piure. Dacă nu pare foarte interest de asta, lasă-l să miroasă şi să guste.

    Începe cu o singură masă diversificată pe zi. Este foarte important ca bebeluşul să fie odihnit şi într-o dispoziţie bună.

    Bebeluşul mai trebuie hrănit şi cu lapte după diversificare?

    Da, bebeluşul trebuie alăptat sau hrănit cu lapte formulă până la 1 an. Ambele conţin vitamine, fier şi protein în formă uşor digerabilă.

    Pentru mai multe informaţii despre nutriţia copiilor, descarcă ebook-ul "100 de reţete sănătoase pentru copilul tău"Sursă imagine.

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Profiteroles cu Sos de Fistic, Frisca si Ciocolata

    Pentru sos de fistic:
    Macinati fisticul cu zaharul (cele 25 g) foarte fin. Mutati intr-un blender si adaugati uleiul treptat in timp ce pulsati sa se formeze o pasta. Intr-un bol cu telul amestecati bine galbenusurile, zaharul si amidonul incat sa nu mai aiba cocoloase.

    Intr-o cratita incalziti smantana fara a lasa sa ajunga la fierbere. Amestecand continuu adaugati treptat peste oua. Transferati inapoi in cratita la foc mic amestecand continuu 3-5 minute. Lasati deoparte sa se raceasca apoi incorporati pasta de fistic.

    Pentru profiteroles:

    Intr-o cratita la foc mic incalziti pana ajunge la o fierbere lenta untul, zaharul, apa si sarea. Luati de pe foc si cerneti faina. Cu o spatula amestecati bine apoi puneti inapoi pe foc mic. Continuati sa amestecati pana cand se formeaza intr-un aluat care se desprinde de pe margini.

    Lasati sa se raceasca 10 minute. Preincalziti cuptorul la 220 c (gaz 7). Transferati intr-un blender aluatul si adaugati un ou. Pulsati pana cand acesta este incorporat apoi adaugati un alt ou. Continuati cu inca un ou (in total 3).

    Transferati aluatul intr-o punga si taiati un capat apoi faceti forme rotunde intr-o tava cu diametrul de aproximativ 3 cm (depinde cat de mari le doriti). Coaceti 10 minute dupa care mutati focul la 180 c (gaz 4) si mai lasati aproximativ 15 de minute (depinde de cuptor).

    Transferati-le pe un gratar si lasati-le sa se raceasca complet. Bateti frisca si lasati deoparte. Cand aveti umplutura pregatita si rece taiati acestea in jumatate. Cu o lingurita puneti sos de fistic pe jumatatea inferioara apoi frisca deasupra. Acoperiti cu cea cealalta jumatate cand sunteti gata.

    Optional intr-o cratita puneti ciocolata, untul, laptele si la foc mic topiti acestea apoi glazurati profiteroles deasupra. Alternativ serviti acestea cu zahar pudra cernut.

    * Puteti umple profiteroles si fara sa le taiati. Cel mai probabil asa le gasiti si in comert. Puneti frisca si umplutura in pungi separate si taiati putin intr-un colt. Faceti o gaura mica in profiterole si umpleti cu sos si frisca.

    ** Daca nu le serviti toate imediat puteti pastra sosul si frisca in frigider si sa le umpleti inainte de servire.

    *** Daca aveti unt sarat pentru aluat nu mai puneti acea extra sare.

    Sursa: http://www.reteteculinare.ro

    Prajitura cu rozmarin si ulei de masline

    Ingrediente:

    2 oua

    40g zahar brun

    50g zahar alb

    100g ciocolata amara

    1 lingura fruunze de rozmarin taiate marunt

    100g faina alba

    60g faina neagra

    5 g praf de copt

    100 ml lapte

    100 ml ulei de masline

    zahar pentru presarat deasupra

    Mod de preparare:

    Se amesteca faina cu praful de copt. Ouale le batem cu zaharul pana obtinem o spuma. Turnam in fir subtire laptele si apoi uleiul de masline (continuam sa batem cu mixerul). Adaugam rozmarinul taiat si apoi faina . Amestecam putin pana obtinem un aluat omogen.

    In tava 25X 25 cm unsa cu unt turnam aluatul. Presaram ciocolata taiata marunt , apasand putin pe ea pentru a intra in aluat.Presaram zahar peste prajitura

    Coacem prajitura 35 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.

    Se lasa sa se raceasca si apoi se taie .

    Poftă bună!

    Descoperiti si alte retete interesante pe blogul Furnicuta Boscodina. 

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Cum ne putem incuraja copiii sa aiba obiceiuri alimentare sanatoase

    Aveti mai jos cateva trucuri care va pot ajuta sa va descurcati cu nevoile copiilor din timpul meselor:

    Nu transformati mancarea si mesele intr-o lupta!

    Alaturi de o nutritie sanatoasa, sa nu transformi mancarea intr-o lupta este unul dintre cele mai importante aspecte ale mancatului sanatos. Cand ne certam cu copiii nostri pe mancare, cearta devine mai importanta ca mancarea.

    Ajutati-va copiii sa se concentreze pe mancare

    Incercati sa manacati impreuna, intr-o atmosfera placuta, fara televizor sau jocuri video, povestind cateodata despre manacarea de pe masa sau lucruri despre mancare in general.

    Nu folositi mancarea ca recompensa sau pedeapsa

    Exista mijloace mai eficace de disciplinare ca recompensele si pedepsele, precum

    Training-ul parintilor eficace

    , dar daca va hotarati sa le folositi, nu folositi mancarea pentru asta. Toti specialistii, indiferent de filozofia lor de parenting va vor spune acelasi lucru. Mancarea nu ar trebui sa fie un privilegiu pe care copii sa trebuiasca sa il castige. Toti copiii merita sa fie hraniti. Sa legati mancarea de un anumit tip de comportament mai degraba decat de foame, invata copii sa isi ignore semnalele corpului.

    Hraniti-va copiii cand le e foame

    Cateodata, din dorinta de a le face copiilor un program coerent, punem mancare in fata lor cand acestora nu le este foame. Desi poate fi dificil pentru viata de familie, acceptati un nivel de flexibilitate in jurul orelor de masa ale familiei, cu scopul de a incuraja copiii sa manance cand le este foame mai degraba decat cand trebuie.

    Gatiti cu copiii vostri

    Copiii vor fi mult mai dispusi sa manace lucruri la a caror preparare au participat. Vor invata lucruri legate de cum se prepara manacarea, cum ajunge morcovul din piata in supa. Se vor simti capabili sa faca lucruri de oameni mari.

    Cateva reguli pentru gatit cu copiii:

    Preparati lucruri dinainte, copiii nu au rabdarea necesara sa astepte - daca faceti biscuiti si coca trebuie sa stea la frigider, faceti-o dinainte. Asteptati-va sa se faca maimulta mizerie ca de obicei si bucurati-va de toate lucrurile pe care copiii vostri le invata in loc sa va suparati din cauza mizeriei. Aveti grija la siguranta copiilor in bucatarie).

    Text oferit de

    Parentime

    - adaptat dupa

    Becoming the parent you want to be

    , cu permisiunea autoarelor Laura Davis si Janis Keyser

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Idei pentru pacheţelul de la şcoală

    Un moment important al zilei este pacheţelul de la şcoală. Şi ca să nu îi mai pui în fiecare zi un sandwich fad în ideea că oricum mănâncă mai bine acasă când ajunge de la ore, ne-am gândit să îţi facem câteva propuneri sănătoase şi gustoase.



    1.Mini-pizza

    - ce copil nu adoră pizza? Când o faci în casă poţi să te asiguri de calitatea ingredientelor şi poţi să pui pe ea cam ce îi place puştiului tău.


    2.Shaorma cu pui

    - la fel ca pizza, e delicioasă şi o poţi umple cu ingrediente sănătoase şi pe placul celui mic.


    3.Perniţe dulci

    - consistente şi dulci. Ce mai putem adăuga?


    Voi ce puneţi în pacheţelul de la şcoală?


    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Planifica-ti mesele ca toata familia sa manance sanatos

    Daca te simti coplesit de acest lucru, am cautat cateva modalitati care sa iti usureze munca. De ce este important sa planifici mesele?

    Iata 3 motive pentru care planificarea meselor este importanta:

    1) Ca sa fii sigur ca familia primeste mancare cu un aport nutritional mare si care au gust bun.

    2) Pentru a ajuta la reducerea costurilor pentru mancare. Astfel nu vei mai cumpara ingrediente in plus, de care nu ai nevoie. In plus, alegerea ingredientelor de sezon este o buna idee pentru ca acestea sunt mai ieftine si mai sanatoase. 

    3) Te ajuta sa reduci din timp, effort si stres. Daca stii ce vei pregati dinainte, vei avea ingredientele la indemana si nu iti vei mai pune vesnica intrebare “Ce mai gatesc astazi?”. 


    Metode de planificare a mesei

    Sunt multe metode prin care aiti vei putea planifica mesele. Iata cateva dintre ele pe care le consideram ca fiind eficiente:


    1) Metoda saptamanala

    Incepe prin a face o lista de ingredientele care va sunt mai la indemana, pe care le folosesti mai des.

    Alegeti meniurile pentru fiecare zi din saptamana si faceti o lista de cumparaturi pentru ingredientele necesare pentru preparare.

    Saptamana urmatoare treci prin acelasi sistem de planificare si tot asa. 


    2) Metoda de planificarii pentru 1 luna

    Alegeti 30-40 dintre retetele preferate pe care le vei prepara prin rotatie. Mai poti adauga o noua reteta sa face de doua ori aceeasi reteta daca familia este chiar incantata de ea. 

    Faci lista cu ingredientele de baza inainte de a merge la cumparaturi.

    Incepi saptamana cu o vizita la magazin prin care se cumpara mai ales alimentele non-perisabile pentru cel putin 1-2 saptamani. Dupa aceea, tineti-va de planificarea mesele pentru fiecare saptamana si cumparati saptamanal ceea ce mai este nevoie pentru prepararea mancarii. 


    3) Metoda mancarii congelate

    Daca aveti un spatiu suficient de mare pentru depozitarea in congelator, atunci puteti sa gatiti in avans si sa depozitezi in congelator mancarea. Spre exemplu, la fiecare final de saptamana gatiti pentru saptamana viitoate si depozitati in congelator mancarea. 


    In concluzie, planificarea este buna pentru ca vei avea mai mult control asupra meniului si nu vei apela la retete mai putin sanatoase fiind in criza de timp sau fara ingredientele necesare la indemana. 

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Carnea de curcan - ingredientul perfect pentru o nutriție echilibrată

    Peneș Curcanul și-a demonstrat calitățile într-un eveniment de live cooking, găzduit de Madame Pogany, avându-i ca invitați speciali pe chef Daniel Wendorf și pe dr. nutriționist Anca Pantea-Stoian. Am aflat că este bine să introducem carnea de curcan cât mai frecvent în alimentația întregii familii, fiind ingredientul ideal pentru o nutriție echilibrată dar și pentru un meniu creativ, apetisant și ușor de preparat.

    Acesta este și secretul cărnii de calitate superioară oferită de Peneș Curcanul - fără E-uri, adaosuri, conservanți sau hormoni. Curcanilor Peneș li se asigură în permanență aer curat, temperatură optimă, hrană și apă la discreție. Puii, crescuți în cele cinci ferme din Codlea și Sighișoara, sunt foarte rasfățați, încă din prima zi. Adăposturile lor au așternuturi confortabile, păstrate în permanență uscate, curate și încălzite la o temperatură recomandată ce variază în funcție de etapele de creștere. Hrana este atent aleasă, asigurând o calitate deosebită cărnii și un gust foarte savuros. Curcanii Peneș sunt hrăniți în principal cu un amestec de cereale și uleiuri vegetale care variază în conținut, în funcție de etapele de creștere şi de felul în care aceștia se dezvoltă.

    Nutriționiștii recomandă tot mai mult introducerea cărnii de curcan în alimentație, pentru un stil de viață sănătos. Se spune despre carnea de curcan că este un aliment “inteligent” și că stimulează starea de bine. Explicația este simplă, principala calitate a cărnii de curcan este conținutul însemnat de triptofan - un aminoacid esențial capabil să stimuleze sinteza de dopamină, numită și “hormonul fericirii”, unul din cei mai importanți neurotransmiță de la nivelul sistemului nervos. Pentru că este săracă în grăsimi, carnea de curcan se poate adapta oricărei diete: de la cele pentru slăbit, la cele de menținere, în alimentația copiilor, în patologiile digestive și în dietele de cruțare digestivă.


    Conținutul bogat de proteine, 22 g /100 g carne, asigură buna funcționare a organismului în ansamblu și are efecte benefice pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. De aceea, este recomandat să consumăm o cantitate de 200 - 250 g de carne de curcan pe zi.

    Dr. nutriționost Anca Pantea-Stoian a mai vorbit și despre alte beneficii ale cărnii de curcan. Complexul de vitamine B: B1, B2, B6 asigură o bună funcționare a sistemului nervos dar și o protecție anticolesterol. Carnea de curcan conține zinc suficient astfel încât să o plaseze printre cele mai bune alimente în stimularea imunitară, iar conținutul de fier o recomandă printre tipurile de carne roșie care ajută organismul împotriva anemiei. 

    Curcanul asigură sănătatea aparatului cardiovascular, având un conținut scăzut de colesterol, în special cel rău. Este un aliment indicat în diversificarea alimentației copiilor - are o calitate mai bună, este recomandat de compoziția sa, are mai puține toxine și este mai ușor de digerat. Un lucru important, consumul de carne de curcan ajută la combaterea insomniei prin prezența triptofanului, iar tratamentele pentru această patologie se bazează chiar pe această substanță care se află doar în carnea de curcan. De asemenea, carnea de curcan atrage după sine creșterea secreției de testosteron, de aceea este recomandată în alimentația bărbaților de peste 35 de ani, pentru combaterea infertilității.

    Carnea de curcan este unul din alimentele preferate ale bucătăriilor de top, datorită calităților sale dar și a ușurinței cu care se poate găti. Există deja sute de rețete de preparare delicioasă a cărnii de curcan, însă este o carne care te poate inspira la noi rețete și tehnici de gătire creative și apetisante. Acest lucru a fost demonstrat, în cadrul aceluiași eveniment, de cel de-al doilea invitat special - chef Daniel Wendorf, cu ajutorul celor trei rețete din carne de curcan Peneș preparate în timpul sesiunii de live cooking.

    1. Piept de curcan Peneș stil Vitello Tonnato (felii reci de curcan gătit la cuptor, marinate cu dressing franțuzesc și ton)

    O rețetă creativă și sănătoasă. Feliile pot fi folosite rapid de mame pentru un sandviș deloc plictisitor. Sosul franțuzesc contine lapte, smântână dulce, muștar, usturoi, oțet și ulei de masline.

    2. Piept de curcan Peneș En Papillote - gătit în hârtie pergament sau punguță de hârtie, în suc propriu și cu dressing de legume.

    Peste carnea de curcan și legume se toarnă puțină supă (stock) făcută din oasele de curcan. Supa de bază (stock) se poate congela și poate fi pusă chiar în forme pentru gheață și folosită, la nevoie, în cantitate mică. Este, de asemenea, un fel de mâncare foarte sănătos, care poate fi gata în 15 minute.

    3. Piept de curcan Peneș și crustă gratinată de semințe de dovleac, cu piure de dovleac și ghimbir
    Crusta conține semințe de dovleac, pesmet și puțin ulei de măsline. Este dovada că în bucătărie putem folosi, pe lângă ingrediente foarte atent alese și multă creativitate, pentru un rezultat apetisant.

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Reţete pentru copii de la Gwyneth Paltrow

    Actriţa le găteşte copiilor ei cele mai bune şi sănătoase feluri de mâncare, pe care le postează pe site-ul ei goop.com.

    Am selectat şi noi două reţete pentru bebeluşi, pe care copiii lui Gwyneth Paltrow le adoră. Iată:

    Orezul brun al lui Moses

    Orezul brun este dulce, iar bebeluşilor le place foarte mult. Este foarte simplu de făcut:

    Se fierb 250 de grame de orez brun şi se pasează împreună cu 350 ml de lapte de orez. Se fierb legumele preferate ale micuţului (brocoli, mazare, cartofi dulci) si se pasează şi acestea. Se amestecă cele două piureuri şi se serveşte.

    Sticksurile din legume - preferatele lui Apple

    Copiii pot mânca aceste sticksuri cu mâna.

    Se curăţă morcovi, cartofi dulci şi păstârnac (cantităţile variază în funcţie de câte sticksuri vreţi să pregătiţi). Legumele se taie în formă de sticksuri (ca şi cum pregătiţi cartofi prăjiţi pai), se pun într-o tavă tapetată cu foaie de copt, se stropesc cu ulei de măsline şi sare şi piper şi se dau la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu. După 20 de minute se scot din cuptor, se stropesc cu sirop de arţar (sau miere) şi se dau din nou la cuptor până se rumenesc.

    Poftă bună!

    Sursă imagine.

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    5 idei pentru micul dejun al copilului tau

    Micul dejun trebuie tratat ca orice altă masă şi e obligatoriu! Dimineaţa e aglomerată şi nu ai mereu inspiraţie să pregăteşti ceva nou, aşa că venim cu cinci propuneri simple, dar sănătoase şi consistente.

    1.Smoothie sau milkshake

    - e preparat din lapte şi fructe proaspete, e dulce şi colorat! Sigur o să îi placă celui mic. Reţete găseşti

    aici

    .


    2.Omleta

    - avantajul omletei este că o poţi prepara cu ingredientele preferate ale mofturosului. Reţete o mulţime găseşti

    aici

    .


    3.Sandviciuri

    - atâta timp cât foloseşti o pâine integrală şi sandviciul este un preparat care are nevoie doar de imaginaţie. Idei

    aici

    .


    4.Griş cu lapte

    - îţi aduce aminte de copilărie, nu-i aşa? Retete

    aici.
    5.Pancakes

    - le-am văzut cu toţii în filmele americane, pufoase, cu fructe de pădure deasupra! De ce să nu le încercăm? Aruncă o privire la

    reţetele noastre.

    Tu ce alte idei pentru micul dejun mai ai?

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Autonomia hranirii copilului si importanta ei

    Hranitul de unul singur promoveaza in copii un sentiment de independenta si de capacitate de a se descurca singuri, ajutandu-i sa se simta mai putin depedenti de parinti.

    De asemenea, le creaza o oportunitate in plus de a-si dezvolta coordonarea si miscarile fine (exersand dusul linguritei la gura).

    Cateodata este dificil pentru parinti sa renunte la a-si hrani copiii. Teama lor cea mai mare este ca lasand copiii sa manance singuri nu vor manca cat trebuie. Cu toate acestea, toti copiii trec printr-o perioada cand chiar vor sa se hraneasca singuri si conteaza daca ii lasam sa profite de pe urma curiozitatii lor. Parintii preocupati ca copiii lor nu vor manca cat trebuie, trebuie sa afle ca organismul stie de cata mancare are nevoie si mai mult decat atat, avand la dispozitie manacare echilibrata va sti sa aleaga de ce anume are nevoie. Daca copilul nu este in graficul de crestere puteti avea un motiv de ingrijorare si ar trebui sa va adresati medicului pentru a sti daca ingrijorarea voastra este fondata si ce puteti face pentru ea.

    (Fortatul copilului sa manance rareori rezolva problema, in majoritatea cazurilor o intensifica)

    Imputernicirea copilului in a hotari de cata mancare are nevoie poate incepe din primele zile de viata. Cand un nou nascut simte sfarcul pe obraz poate intoarce capul sa manance. Astfel ii asiguram beblusului o oportunitate de a avea un rol activ in participarea la procesul de hranire. Fie ca sunt hraniti la san sau la biberon este important ca parintii sa pastreze o atitudine de oferire a mancarii si nu de fortare a ei in gura copilului.Astfel copiii invata sa aiba incredere in abilitatea lor de a sti daca le este foame sau nu.

    Capacitatea de aavea incredere in semnalele corpului tau este una foarte importanta pentru multe dintre aspectele vietii ulterioare a copilului. Obezitatea are ca una dintre cauze incapacitatea copiilor de a-si ghici semnele atunci cand s-au saturat sau de a le ignora. Este important ca un copil sa manance cand ii este foame si cat anume ii trebuie, acest lucru avand legatura cu respectul pentru corp. Studiile arata ca adolescentii care au respect pentru corpul lor sunt mai putin predispusi consumului de droguri.

    Odata ce a inceput hranitul cu lingura, parintii ar trebui sa se asigureca copiii vad ce este in lingurita inainte de a o duce la gura. Este important ca atunci cand un copil alege sa deschida gura sa fie de acord cu ce primeste de mancare. Aceasta atitudine creeaza o relatie de incredere reciproca intre parinte si copil pe termen lung. O relatie mai degraba de genul vreau sa vezi ce este de mancare si sa alegi sa deschizi gura pentru ca vrei sa gusti decat Te vom pacali bagandu-ti o lingurita de ceva in gura, cand gura ta se deschide din intamplare.

    Cand un copil incepe sa intinda mana pentru lingurita, incurajati-l sa tina lingurita cu dvs sau dati-i si lui o lingurita in mana. Incercand sa manance si el cu lingurita lui are sentimentul ca participa la acest proces.

    Mancarea solida din care copilul poate sa muste il ajuta pe copil sa aiba o relatie senzoriala cu mancarea , experienta pe care multi copii o adora. Asa pot vedea ce forma si culoare are mancarea si o pot simti mai bine cu mainile si buzele. (Numita finger food in engleza, ea poate fi orice leguma fiarta cat sa fie putin moale dar sa isi pastreze forma si fructe moi).

    Exisat o perioada in dezvoltarea copilului in care copilul poate pierde total interesul pentru tacamuri - este atat de mult mai interesant sa manance piureul cu mana! Incetul cu incetul dupa 1 an de zile, copilul va capata din nou interes pentru tacamuri si parintii pot profita de el.

    Majoritatea copiilor insa vor pastra preferinta lor pentru mancatul cu mana pana foarte tarziu, si ramane la latitudinea fiecarei familii sa hotarasca cat este confortabil pentru ei sa ii permita copilului sa isi foloseasca mainile.

    Text oferit de Parentime - adaptat dupa Becoming the parent you want to be, cu permisiunea autoarelor Laura Davis si Janis Keyser

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Alimentele bogate in fier - necesare pentru copilul tau

    După această perioadă, bebeluşul trebuie să primească necesarul de fier din alimentaţie. În ultimii ani au apărut pe piaţă diferite preparate pentru cei mici îmbogăţite cu fier, dar cel mai bine este ca fierul să fie extras din surse naturale. În general, copiii trebuie să mănânce cel puţin două alimente bogate în fier pe zi.

    E destul de dificil să afli exact care alimente abundă în fier, aşa că v-am pregătit o listă cu cele mai comune. Daca nu fac deja parte din alimentaţia micuţului tău, e bine să le introduci cât mai repede:

    1.Ficatul

    2.Carne roşie slabă (porc, vită, miel)

    3.Fructe de mare

    4.Fasole boabe

    5.Cereale

    6.Paste

    7.Orez

    8.Spanac

    9.Tofu

    10.Broccoli, varză de Bruxelles

    11.Pui si curcan

    12.Nuci

    13.Gălbenuş de ou

    14.Prune, caise, smochine uscate

    Noi vă recomandăm spanacul, mai ales că îl mănâncă şi Popeye Marinarul! Fiecare copil vrea să fie puternic ca el!



    Omizi cu spanac
    Timp de preparare:

    20 minute (complexitate redusa)

    Ingrediente:

    2 tuburi aluat de croissant

    100g spanac congelat sau proaspat

    100g branza dulce de vaci

    1 ou.

    Mod de preparare:

    Se amesteca spanacul, branza si un praf de sare si se da deoparte.

    Pe o foaie de copt, pentru a nu se lipi de blatul de lucru, se desface aluatul de croissant. Fiecare bucata de croissant se taie in 2. Se ia in palma si se pune o lingurita din umplutura de spanac cu branza. Se ruleaza spre interior, se aduc marginile in centru. Se lasa o bucatica de 2cm, se unge cu ou batut si se aseaza in tava in care formam omida. Se pun bilute, cat vrem de mare omida. Se unge cu ou batut, se pudreaza cu sare mare si se da la cuptorul incins din clipa in care ne apucam de ansamblarea omidutei. Se coace 10 minute la 200 de grade.

    Este un amuzament foarte gustos!

    Pofta buna!

    Reţeta de la:

    sorina gabriela

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Placinta cu umplutura cremoasa de dovleac si ghimbir

    Ingrediente blat:

    -25 g drojdie

    -50 g unt

    -2 galbenusuri

    -3 linguri de zahar brun

    -10 linguri faina

    -vanilie


    Ingrediente umplutura:

    -1 kg dovleac copt

    -4 linguri zahar

    -1 lingurita pudra de ghimbir

    -4-5 biscuiti

    -vanilie

    -nucsoara, cuisoare, scortisoara (mix condimente)-optional

    Ingrediente bezea:

    -4 albusuri

    -4 linguri de zahar

    De vedete ne ocupam prima data, nu-i asa? Adica de umplutura de dovleac.

    Am copt dovleacul taiat in jumatati si curatat de samburi, in cuptor, timp de 2 ore sau 2 ore jumatate (nu mai stiu exact-l-am incercat cu furculita ca sa vad daca e copt).

    Cand dovleacul s-a copt, l-am pus peo tava la racorit. Odata racit, il curatam de coaja, il taiem bucati si-l punem intr-un bol cu peretii inalti. Apoi il pasam cu un mixer vertical.

    Pasta de dovleac obtinuta se amesteca cu zahar, ghimbir si biscuitii zdrobiti pe post de pesmet (optional mai macinati si putin mix de nucsoara, cuisoare, scortisoara). Umplutura este gata. Ne putem apuca de coca.

    Probabil ca va intrebati de ce am scris fix 1 kg de dovleac copt. Nu pot sa aproximez cam cat de mare trebuie sa fie dovleacul vostru! Poate mai vreti sa faceti si alte bunatati si astfel veti sti cat sa opriti dupa ce l-ati copt.

    Ingredientele pentru coca se pun intr-un bol si se framanta bine. Vom obtine o coca elastica pe care o ambalam in folie de plastic si o bagam la frigider unde o vom lasa 30 de minute.

    Apoi coca se pune pe masa pudrata cu faina si se intinde cu o vergea si se pune in forma de copt. Adaugam umplutura si se baga in cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pentru 10 minute.

    Intre timp se prepara bezeaua din cele 4 albusuri de oua. Se mixeaza la viteza mare pana obtinem o spuma densa dupa care adaugam zaharul si continuam sa mixam. Se obtine o bezea pufoasa care nu se desprinde de pe paletele mixerului.

    Cu un pos decoram placinta dupa care reintroducem forma de copt in cuptor pentru inca 20 de minute(atentie-timpul de coacere depinde de tipul de cuptor pe care-l aveti!).

    Placinta se serveste rece.

    Pofta buna !

    Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Life and Coffee Beans!

    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Copiii în bucătărie

    Poţi începe cu sarcini simple, spălatul fructelor şi legumelor, cântăritul ingredientelor sau amestecare cu mâna a unui aluat de prăjitură, iar cu timpul îl poţi învăţa cum se toacă ceapa, de exemplu. Important e să îl supraveghezi, să ai răbdare cu el şi să vă distraţi împreună. Poţi să scoţi din el un mic bucătar priceput şi inventiv.

    Preparatele simple (şi în special cele dulci) sunt o bucurie pentru copii, şi de păpat, dar şi de preparat. E mai greu după, cu spălatul bucătăriei.

    Iată ce vă recomandăm noi să "gătiţi" cu cei mici.

    Sandviciuri

    - între două felii de pâine încape orice îţi trece prin minte şi prin frigider.

    Pizza

    - copiii o iubesc şi o pot îmbogăţi cu orice ingredient! Tu ajută-i să o dea la cuptor la final, de restul se ocupă ei.

    Paste

    - cele mai simple şi gustoase sunt cu brânză sau sos de roşii. Lasă-l să îşi demonstreze talentul şi să facă un sos din ce îi place cel mai mult.

    Clătite

    - oare cu ce o să le umple? Să îl ajuţi cu întoarcerea în tigaie.

    Brioşe

    - fetiţele vor face cele mai frumoase brioşe!

    Tu ce altceva găteşti cu cel mic?


    Sursa: http://www.gustos.ro/

    Peneş Curcanul - un ingredient gustos pentru un stil de viaţă sănătos

    Acesta este şi secretul produselor de calitate oferite de Peneş Curcanul: grija cu care păsările sunt aduse la maturitate! În cele cinci ferme de păsări de la Codlea şi Sighişoara, Peneş asigură curcanilor în permanență aer curat, temperatură optimă, hrană și apă la discreție. Hrana atent aleasă este un element foarte important, asigurând o calitate deosebită cărnii și un gust foarte savuros. Tocmai de aceea, curcanii Peneş sunt hrăniți în principal cu un amestec de cereale și uleiuri vegetale care variază în conținut, în funcție de etapele de creștere şi de felul în care aceștia se dezvoltă. Toată această atenţie face ca produsele Peneş să aibă garanţia unei calităţi superioare, fără E-uri, adaosuri, conservanți sau hormoni.

    Peneş Curcanul îţi oferă 10 motive pentru care este bine să adaugi carnea de curcan în meniul familiei tale:

    1. Pentru că este săracă în grăsimi! 
    Conţinutul scăzut în grăsimi face ca acest tip de carne să fie recomandat de nutriţionişti în orice dietă: de la cele pentru slăbit, la cele de menţinere, în alimentaţia copiilor, în patologiile digestive şi în dietele de cruţare digestivă.

    2. Pentru că are un conţinut bogat în proteine!

    100 g de carne de curcan conţin 22 g de proteine, astfel, introdusă cât mai des în alimentaţie, carnea de curcan asigură buna funcţionare a organismului nostru, în ansamblu, şi are efecte benefice pentru sănătatea pielii, a unghiilor şi a părului.

    3. Pentru că menţine un nivel scăzut de colesterol!

    Complexul de vitamine B: B1, B2, B6, pe care le găsim în carnea de curcan, asigură o protecţie anticolesterol dar şi o bună funcţionare a sistemului nervos.

    4. Pentru că poate fi introdusă în alimentaţia bebeluşilor, încă dela diversificare!

    Carnea de curcan este un aliment uşor de digerat, fără toxine, cu o compoziţie nutritivă bogată de aceea este prima opţiune pentru mămici, când vine vorba de diversificarea alimentaţiei bebeluşilor. 

    5. Pentru că stimulează starea de bine!

    Carnea de curcan este singurul tip de carne care conţine triptofan - un aminoacid esenţial capabil să stimuleze sinteza de dopamină, numită şi “hormonul fericirii”.

    6. Pentru că ajută la combaterea insomniei!

    Triptofanul, aflat în compoziţia cărnii de curcan, este substanţa pe care se bazează tratamentele împotriva insomniei.

    7. Pentru că stimulează imunitatea!

    Carnea de curcan conţine zinc suficient astfel încat să o plaseze printre cele mai bune alimente în stimularea imunitară.

    8. Pentru că ajută împotriva anemiei!

    Conţinutul de fier recomandă carnea de curcan printre tipurile de carne care ajută organismul împotriva anemiei.

    9. Pentru că asigură sănătatea aparatului cardiovascular!

    Curcanul are un conţinut scăzut de colesterol, în special cel rău, de aceea consumul cărnii de curcan este benefic pentru o bună funcţionare a aparatului cardiovascular.

    10. Pentru că ajută la combaterea infertilităţii!

    Carnea de curcan atrage după sine creşterea secreţiei de testosteron, de aceea este recomandată în alimentaţia bărbaţilor de peste 35 de ani, pentru combaterea infertilităţii.

    Informaţii oferite de dr. nutriţionist Anca Pantea-Stoian

    Sursa: http://www.gustos.ro/