Saturday, October 27, 2012

Dieta unui sportiv din Grecia Antică

Dieta unui sportiv grec era total diferită de ceea ce mănâncă astăzi participanţii la Jocurile Olimpice, dar se baza tot pe proteine şi carbohidraţi. Proteinele ajută la regenerarea musculaturii, iar carbohidraţii oferă energie pentru antrenamente. 

Majoritatea participanţilor la probele sportive proveneau din pătura social înaltă, deci nu îşi făceau probleme financiare atunci când venea vorba de alimentaţie: aveau acces la carne şi legume.

La începutul istoriei Jocurilor Olimpice, primii sportivi urmau o dietă bazată pe brânză şi fructe. Asta până au descoperit carnea şi benficiile ei asupra organismului. Se pare că mulţi olimpici mâncau doar carne înainte şi pe parcursul competiţiei. Se evita cu orice preţ pâinea.

Cât despre băutură, vinul era foarte popular în Grecia Antică. Ca să scape de durerile muscular, atleţii erau sfătuiţi să se îmbete din când în când. 

Legenda spune că Milon din Croton, un atlet care a participat şase ani la rând la probele olimpice (şi a câştigat de fiecare dată) mânca pe zi 9 kilograme de carne, 9 kilograme de pâine şi bea 3 carafe de vin. În ziua competiţiei lua un taur de 3-4 ani pe umeri, se plimba cu el pe stadion, iar apoi îl mânca singur. Consuma cam 60,000 de calorii pe zi. Cam mult, nu credeţi? 

Sursa: http://www.gustos.ro/

No comments:

Post a Comment