Noi le spuneam saloane. Pe vremuri, stiti voi care, alea’ … nu se prea gaseau saloane, decat cu mare coada si atunci dadeai de niste pietre dulci, colorate, nu prea bune. Doar cu noroc gaseai si unele cu o pojghita subtire de ciocolata. Noi la serviciu, la design, eram mai multe fete si dintr-o reteta de fondante, cu nuca si ciocolata, am compilat o reteta de saloane, schimbandu-le forma si ambalajul. Am inceput sa prepar pentru noi, iar cand au vazut colegii “minunea” a inceput sa ploua cu comenzi, fa’ si mie, fa’ si mie de se strangeau cate 20-30 de kg pe zi. Cu facutul era destul de usor, cu impachetatul era mai greu. Dar hai ca ne-am luat cu vorba si n-am facut inca nimic. Sa trecem la treaba.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Treceti biscuitii si nuca prin masina de macinat nuci (merge si prin masina de tocat carne).
Puneti zaharul si apa intr-o craticioara la fiert, iar cand incepe sa faca bule puneti otetul si fierbeti la foc mic exact 7 minute, dupa ceas, amestecand continuu, dupa care se lasa fondantul la racorit, pana poti baga mana.
Se adauga peste nuci, biscuiti si esenta si se amesteca pana la omogenizare. Se intinde calda, presand cu mainile umede, apoi se netezeste cu spatula, pana obtineti un strat de aproximativ 1 cam grosime.
Se pot taia diferite forme: rotunde (cu un paharut), patrate sau va puteti confectiona o forma mica ovala din tabla (poate gasiti si in comert ceva forme micute de piscoturi). Eu mi-am facut o forma ovala din tabla, apoi colegii i-au adaugat un piston cu arc, ca sa imi creasca productivitatea. Dupa ce taiati bomboanele le asezati pe un grilaj (din frigider) ca sa se usuce si sa se intareasca.
Puteti modela chiar si bilute, cu mana umeda. Puneti ciocolata la topit in bain marie, neaparat cu capac, adaugati uleiul, pentru luciu.
Treceti fiecare bombonica cu o fata prin ciocolata si asezati-o din nou pe gratar. Daca doriti, dupa ce se intareste ciocolata de pe bomboane, puteti imbraca si cealata parte cu cioclata (chiar si alba). Pana se intareste ciocolata de pe bomboane pregatiti ambalajele. Din servetele albe pregatiti patrate cam de 10 x 10 cm, cu franjuri la capete si patratele mai mici, cam de 8 x 8 cm, de staniol colorat (ambalajele de la tot felul de dulciuri si ciocolate, hartii colorate, folie subtire de aluminiu, etc.), apoi puneti fiecare bombonica pe hartia cu franjuri si le infasurati in staniol.
Dupa atatia ani, acum cand se gasesc tot felul de bombonele de pom, le-am dus dorul alora facute in casa si tare bune mai sunt. Din ingredientele de mai sus ies aproape 2 kg de saloane. Rentabil, nu?
Craciun Fericit si numai ganduri bune, sanatate si noroc alaturi de cei dragi.
Sursa: http://nicuvar.wordpress.com
No comments:
Post a Comment